Araştırmalar yangın başladıktan sadece 3 dakika içerisinde yangın mahallinin dumanla dolduğu ve 6 dk içinde de alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır. Böylesi bir durumda da yangın, genellikle servis merdivenlerini kullanılamaz hale getirir ve binadan çıkışı imkansız hale getirir. Bu durumda alternatif kaçış yolları can kaybının önlenmesinde kilit rol üstelenmektedir.
Yangın merdiveni yönetmelik hükümlerine göre 4 kattan fazla olmayan oturum amaçlı binalarda bulundurulma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu tür binalarda binanın içindeki birimlerin kapısı ile ana çıkış arasında en fazla 15 metre mesafe olması gerekir. Böylelikle yangın merdiveni konulmasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak diğer binalarda yangın merdiveni gerekliliği de belirtilmektedir.
Ülkemizdeki konut sayısı arttıkça yangın ihtimalleri de artmaktadır. Bu yüzden yeni yapılan konutlarda yangın riski değerlendirilirken kaçış yolları ana düşüncelerden biri olmaktadır.
İlgili yönetmelikte;
a) Bina yüksekliğinin 21.50 metreden az olduğu oturma amaçlı binalarda ana çıkış yeterli olmaktadır.
b) Bina yüksekliğinin 21.50 metreden çok, 30.50 metreden az olduğu yerlerde bina için iki merdiven düzenlenmesi zorunludur.
c) Bina yüksekliğinin 30.50 metreden çok, 51.50 metreden az olduğu yerlerde 2 kaçış merdiveni yapılması zaruridir.
d) Bina yüksekliğinin 51.50 metreden çok olduğu yerlerde ise korunumlu en az 2 kaçış merdiveni yapılması zorunludur.
Yangın Merdiveni İmalatı
Söz konusu can kayıplarının yaşanabileceği yangın felaketleri olduğunda yangın merdiveni imalatının önemi ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde yangın merdivenleri olmamasından kaynaklı toplu yaşam merkezlerindeki yangın kaynaklı can kayıpları üzücü olsa da alınması gereken önlemlerin sorgulanması açısından önemli istatistik sunmaktadır.
Kaliteli malzemelerden üretilen yangın merdivenleri, ihtiyaç halinde binadaki kişilerin tahliyesini sağlayacak ve gerektiğinde müdahale ekiplerinin bu yoldan binaya girişine yardımcı olacaktır. Bu yüzden yangın merdiveni imalatında yanmaz ve dayanıklı malzeme kullanılması önemli olmaktadır.
Yangın Merdiveninin Kontrolü
Yangın merdivenlerinin imal edildikleri atölyelerde kontrolünün sağlanması da önemlidir. Devlet tarafından kontrol edilen yangın merdivenlerinin talimatnamelere uygunluğu denetlenmektedir.
Yangın merdiveni dışarıdan binanın bir parçası şeklinde göründüğü için, eğreti durmamalı, binanın genel şemasında yer etmelidir. Yangın merdivenlerinin imal edildikleri metallerin her türlü iklim şartında deforme olmadan, aynı yapısını koruması önemlidir. Binanın dış cephesindeki yangın merdivenleri her türlü yağış, don olayları, sıcak ve rüzgara maruz kalacağı için, yapılacağı maddeye dikkat edilmesi gerekir.
Adı yangın merdiveni olsa da sel ve deprem afetlerinde de en yakın merdiven olarak kullanılacak olan bu merdivenler, binaların olmazsa olmazlarındandır. Güvenli bir yangın merdiveninin önemi, insanların canını kurtardığında daha iyi anlaşılacaktır.
Yangın Merdiveni Fiyatları
Tüm ürünlerimizde olduğu gibi yangın merdiveni fiyatlarında da müşteri memnuniyeti odaklı düşünmekteyiz. Kaliteli ürünleri sunmanın belirli bir maliyeti olsa da ödeme planlarımızı gördükten sonra en kaliteli ürünleri tercih edeceksiniz.
Yangın tehlikesinin açabileceği çok daha büyük zararlar yerine daha az maliyetli yangın merdivenleri, otomatik söndürme sistemleri ve yardımcı ekipmanlar kendinizi güvende hissetmenizi ve yatırımlarınızı korumanızı sağlayacaktır.
YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik iki tip yangın merdivenine izin vermektedir. Bunlar Z Tipi Yangın Merdiveni ve Dairesel Yangın Merdivenidir. Hangi tip yangın merdiveninin seçileceğine karar vermek için aşağıdaki kriterler göz önüne alınmalıdır.
Doğru yangın merdivenine karar verilmesi itfaiye olumlu raporunun alınması için en önemli adımdır.